Wiadomości, archiwum
    fotka

    Emulgatory od 400 do 499

    Często czytając na opakowaniu skład danego produktu napotykamy literę E i sąsiadujące jej 3 cyfry, które wyglądając jak jakiś szyfr niewiele nam mówią. W rzeczywistości są to skróty od nazw związków chemicznych. Większość z nas wie tyle, że obecność takich dodatków jest niemile widziana, gdyż zawsze słyszeliśmy, że są one bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia. A więc okazuje się, że nie wszystko, co znajduję się pod literą E jest dla nasz szkodliwe. W tym celu zamieszczamy mały przewodnik po dodatkach E, abyście mogli się z nimi zapoznać i bez większego już trudu rozpoznać, co zawiera interesujący was produkt żywnościowy.

    E 400 - kwas alginowy -  naturalnie występujący polisacharyd, produkowany przez wodorosty z rodziny Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) w USA i Wielkiej Brytanii. Stosowany jako środek zagęszczający i emulgator. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Nieznane są także skutki uboczne przy normalnym stosowaniu. W dużych stężeniach może prowadzić do upośledzenia mechanizmu pobierania żelaza przez organizm, ponieważ jest on wiązany.

    E 401 - alginian sodu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jako substancja klarująca: soki, miody pitne, hydrolizaty białkowe (zupy w proszku), zagęszczacz: lody, desery w proszku, koncentraty napojów i ciast, śmietana UHT. Jest to sól sodowa kwasu alginowego (E400), naturalny polisacharyd, wytwarzana z wodorostów rodziny Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) w USA i Wielkiej Brytanii. Stosuje się ją jako środek zagęszczający i emulgator. Nie ogranoczono spożycia w ciągu doby tego związku. Skutki uboczne są nieznane przy normalnym stosowaniu. W dużych stężeniach może prowadzić do upośledzenia mechanizmu pobierania żelaza przez organizm, ponieważ jest on wiązany.

    E 402 - alginian potasu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg). Jest to sól sodowa kwasu alginowego (E400), naturalny polisacharyd, wytwarzana z wodorostów rodziny Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) w USA i Wielkiej Brytanii. Używa się jej jako środek zagęszczający i emulgator. Nie ogranoczono spożycia w ciągu doby tego związku. Skutki uboczne są nieznane przy normalnym stosowaniu. W dużych stężeniach może prowadzić do upośledzenia mechanizmu pobierania żelaza przez organizm, ponieważ jest on wiązany.

    E 403 - alginian amonu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg). Jest to sól amonowa kwasu alginowego (E400), naturalny polisacharyd, wytwarzana z wodorostów rodziny Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) w USA i Wielkiej Brytanii. Stosuje się go jako środek zagęszczający i emulgator w napojach bezalkoholowych, barwnikach do żywności, lukrów, itp. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne są nieznane przy normalnym stosowaniu. W dużych stężeniach może prowadzić do upośledzenia mechanizmu pobierania żelaza przez organizm, ponieważ jest on wiązany.

    E 404 - alginian wapnia - naturalny, modyfikowany, produkt z alg. Stosuje się go jako środek zagęszczający, emulgator, zapobiega krystalizacji w mrożonych produktach w lodach i zamrażanych wyrobach piekarniczych. Dopuszczalnej dziennej dawki nie określono. Efekty uboczne są nieznane przy normalnym stosowaniu. W dużych stężeniach może prowadzić do upośledzenia mechanizmu pobierania żelaza przez organizm, ponieważ jest on wiązany.

    E 405 - Alginian propan-1,2-diolu - jest to ester propylenowo-glikolowy kwasu alginowego (E400), naturalny polisacharyd, wytwarzana z wodorostów rodziny Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) w USA i Wielkiej Brytanii. Używany jako środek zagęszczający w lodach, wyrobach cukierniczych, dresingach, itp. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 70 mg/kg masy ciała. Brak efektów ubocznyc, jeśli stosowany zgodnie z zaleceniami. Niemniej, niektóre osoby mogą wykazywać reakcje alergiczne w stosunku do wysokich stężeń glikolu propylenowego.

    E 406 - Agar, agar-agar, isinglass - naturalny polisacharyd produkowany z alg. Sluży jako środek zagęszczający i stabilizator w galaretkach (zamiast żelatyny), lodach, napojach mlecznych, margarynie, konserwach mięsnych. Nie ma ograniczeń w jego spożyciu, a skutki uboczne są nieznane, jeśli stosowane zgodnie z zaleceniami. Jednakże, wysokie stężenia mogą spowodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    E 407 - Karagen - naturalny polisacharyd produkowany z wodorostów, używany jako zagęszczacz oraz stabilizator m.in w odżywkach dla dzieci. Nie określono dziennego spożycia, a efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowany zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową. Karageny o małej masie cząsteczkowej nie są dozwolone do stosowania w żywności, gdyż mogą wywołać owrzodzenia jelit.

    E 410 - mączka chleba świętojańskiego, Carob, Carubin, Arobon - wyciąg z nasion Ceratonia siliqua L. Używa się go jako środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. Jego dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    E 411 - Mączka owsiana - jest to naturalny polisacharyd wytwarzany z owsa. Bardzo rzadko stosowany jako środek zagęszczający. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    E 412 - guma guar, guaran - wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L. Stosuje się go jako zagęszczacz, stabilizator oraz emulgator do sałatek, majonezów, lodów, zup itp. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo nie określono. Efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    E 413 - tragant (tragakant) -  naturalny polisacharyd, otrzymywany z drzewa Astralagus gummifer rosnącego w Iranie, Syrii i Turcji. Używany jako środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    E 414 - Guma Arabska - naturalny polisacharyd, wytwarzany z drzewa Acacia senegal rosnącego w tropikalnej Afryce stosowany jako środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    E 415 - Guma ksantanowa - jest to naturalny polisacharyd, wytwarzana przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy używany jako środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    E 416 - Guma karaya - jest to naturalny polisacharyd, otrzymywany z drzewa Sterculia urens rosnącego w Indiach, oraz z kilku pokrewnych gatunków drzew używano jako środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określono. Efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    E 418 - Guma Gellan - jest to naturalny polisacharyd, wytwarzany przez bakterie Pseudomonas elodea ze skrobi używany jako środek zagęszczający i stabilizator w produktach mlecznych, dresingach, sokach, itp. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określono. Efekty uboczne są nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową. Ma działanie przeczyszczające.

    E 420 - sorbitol, syrop sorbitolowy - naturalnie występuje w alkoholu wielowodorotlenowym, występującym w owocach np. jabłkach, czereśniach i winogronach. Na skalę handlową jest produkowany z glukozy. Jest to stabilizator, slodzik niskokaloryczny oraz substancja wypelniająca stosowana w lodach, ciastach, wyrobach cukierniczych trwałych, owocach kandyzowanych. Dopuszczalne dzienne spożycie nie ma ograniczeń dla stosowania E 420; jednakże zabronione jest podawanie tej substancji niemowlętom poniżej 1 roku życia, ponieważ może spowodować ostrą biegunkę. Sorbitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm tak jak fruktoza, pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym. Podczas fermentacji wytwarzane są gazy, które mogą powodować wzdęcia. U osób z wrażliwych na ten środek, może działać substancja przeczyszczająca. Zwykle nie występują żadne efekty uboczne; niemniej niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów sorbitolu. Niepożądane skutki pojawiają się po spożyciu ok. 25-30 gramów sorbitolu w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spozywczych.

    E 421 - Mannitol - jest to naturalny alkohol wielowodorotlenowy, występujący w wielu roślinach, np. w drzewach iglastych, wodorostach i grzybach. Na skalę przemysłową wytwarzany jest z glukozy. Jest to substancja przeciwzbrylająca, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp. stosowana w wyrobach cukierniczych i piekarskich. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 160 mg/kg masy ciała. Mannitol jest w dużej części absorbowany i metabolizowany w organizmie podobnie jak glukoza. Pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia. U osób wykazujących nietolerancję może działać jak środek przeczyszczający. Niepożądane skutki uboczne pojawiają się po spożyciu 25 - 30 gramów w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych.

    E 422 - glicerol, 1,2,3-propanotriol, gliceryna - jest to naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, będący składnikiem wszystkich tłuszczy. W małych stężeniach występuje we krwi. Na skalę przemysłową jest syntetyzowany z propenu lub przez fermentację cukrów. Nie jest wytwarzany z tłuszczu. Stosowany jako słodzik niskokaloryczny, substancja utrzymująca wilgoć, itp. w wyrobach cukierniczych i piekarskich. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Glicerol jest absorbowany i metabolizowany przez organizm podobnie jak glukoza do tłuszczu.

    E 430 - Stearynian polioksyetylenu - jest to substancja syntetyczna, wytwarzana z tlenku etylenu (związek syntetyczny) i kwasu stearynowego (naturalny kwas tłuszczowy), używana jako emulgator w sosach i kosmetykach. Dopuszczalne dzienne spożycie ograniczono do 25 mg/kg masy ciała dla całej grupy związków od E430 do E436. Dozwolone dzienne spożycie nie zostało określone dla poszczególnych związków. Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowanie zgodnie z zaleceniami. Osoby wykazujące nietolerancję glikolu propylenowego, powinny unikać również spożywania związków E 430-E 436.

    E 431 - Stearynian polioksyetylenu - jest to wiązek syntetyczny, wytwarzany z tlenku etylenu (związek syntetyczny) i kwasu stearynowego (naturalny kwas tłuszczowy), używany jako emulgator w wyrobach piekarskich, puddingach, itp. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała dla całej grupy związków od E430 do E 436. Dozwolone dzienne spożycie nie zostało określone dla poszczególnych związków. Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowanie zgodnie z zaleceniami. Osoby wykazujące nietolerancję glikolu propylenowego powinny unikać również związków E430-E436.

    E 432 - Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu - jest to syntetyczny związek wytwarzany z tlenku etylenowego (syntetyczny związek), sorbitolu (zobacz E420) oraz kwasu laurynowego (naturalny kwas tłuszczowy), stosowany jako emulgator w lodach, napojach bezalkoholowych, itd. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała dla całej grupy związków od E430 do E436. Dozwolone dzienne spożycie nie zostało określone dla poszczególnych związków. Efektów ubocznych brak, jeśli stosowanie zgodnie z zaleceniami. Osoby wykazujące nietolerancję glikolu propylenowego powinny unikać również związków E430-E436.

    E 433 - Monooleinian polioksyetylenosorbitolu - jest to syntetyczny związek, wytwarzany z tlenku etylenowego (syntetyczny związek), sorbitolu (zobacz E420) oraz kwasu oleinowego (naturalny kwas tłuszczowy), używany jako emulgator. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała dla całej grupy związków od E430 do E436. Dozwolone dzienne spożycie nie zostało określone dla poszczególnych związków. Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowanie zgodnie z zaleceniami. Osoby wykazujące nietolerancję glikolu propylenowego powinny unikać również związków E430-E436.

    E 434 - Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu - jest to syntetyczny związek, wytwarzany z tlenku etylenowego (syntetyczny związek), sorbitolu (zobacz E420) oraz kwasu palmitynowego (naturalny kwas tłuszczowy). Stosuje się go jako emulgator w ciastach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała dla całej grupy związków od 430-E436. Ograniczenie to nie zostało określone dla poszczególnych związków. Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowanie zgodnie z zaleceniami. Osoby wykazujące nietolerancję glikolu propylenowego powinny unikać również związków 430-E436.

    E 435 - Monostearynian polioksyetylenosorbitolu - jest to syntetyczny związek, wytwarzany z tlenku etylenowego (syntetyczny związek), sorbitolu (zobacz E420) oraz kwasu palmitynowego (naturalny kwas tłuszczowy). Stosuje się go jako emulgator w ciastach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała dla całej grupy związków od 430-E436. Ograniczenie to nie zostało określone dla poszczególnych związków. Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowanie zgodnie z zaleceniami. Osoby wykazujące nietolerancję glikolu propylenowego powinny unikać również związków 430-E436.

    E 436 - Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu - jest to syntetyczny związek, wytwarzany z tlenku etylenowego (syntetyczny związek), sorbitolu (zobacz E420) oraz kwasu palmitynowego (naturalny kwas tłuszczowy). Stosuje się go jako emulgator oraz substancja przeciwpianotwórcza. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała dla całej grupy związków od 430-E436. Ograniczenie to nie zostało określone dla poszczególnych związków. Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowanie zgodnie z zaleceniami. Osoby wykazujące nietolerancję glikolu propylenowego powinny unikać również związków 430-E436.

    E 440 - pektyna - naturalnie występujący w wielu owocach kwasowy polisacharyd, przede wszystkim w jabłkach, pigwach i pomarańczach. Na skalę przemysłową produkowany jest z pulpy jabłkowej i skórek pomarańczy. Pektyniany sodu, potasu i amonu to sole pektyny. Pektyna amidowana jest wytwarzana w reakcji pektyny z amoniakiem. W rezultacie, na bocznych łańcuchach kwasu powstają grupy amidowe. Stosowany jako środek zagęszczający, emulgator, stabilizator, itp. w marmoladach, galaretkach owocowych i sosach itd. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Pektyna spełnia funkcje środka zagęszczającego, dlatego może powodować problemy jelitowe, gdy spożywana w zbyt dużych ilościach. Jest także wykorzystywana do produkcji dietetycznej żywności, ponieważ obniża łaknienie. Może ulec fermentacji w jelicie grubym wywołując wzdęcia.

    E 441 - Żelatyna - substancja otrzymywana z produktów ubocznych przetwórstwa mięsnego jak np. kości i skóra. Może być wytwarzana ze wszystkich gatunków zwierząt. Używana jest jako środek zagęszczający i żelujący. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne nie występują, gdy jest stosowana w żywności.

    E 442 - Fosfatydy amonu - są otrzymywane z amoniaku i fosforyzowanych kwasów tłuszczowych, głównie z oleju rzepakowego i używane jako stabilizator i emulgator w czekoladzie i wyrobach kakaowych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 30 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych brak, gdy stosowane są do żywności.

    E 450 Difosforany sodu i potasu
    E450 (i) difosforan disodowy
    E450 (ii) difosforan trisodowy
    E450 (iii) difosforan tetrasodowy
    E450 (v) difosforan tetrapotasowy
    E450 (vi) diwodoro-difosforan wapnia
    E450 i E450c nazywają się teraz E451 i E452
    Są to sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego. Używane są jako substancje buforujące i emulgatory m.in. w serach topionych. E450 (iii) wiąże metale i zapobiega odbarwianiu spowodowanemu metalami. E450 (vi) stosowany jako polepszacz pieczywa oraz źródło wapnia. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie). Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowane w żywności. Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

    E 451 Trifosforany sodu i potasu
    E451 (i) trifosforan pentasodowy (wcześniej E450(i))
    E451 (ii) trifosforan pentapotasowy (E451b (ii)) 
    Sole sodowe i potasowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego. Używa się ich jako substancje buforujące, emulgatory i stabilizatory. Również jako środki wiążące wodę podczas procesów przetwórczych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie). Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowane w żywności. Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócić niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

    E 452 Polifosforany
    E452 (i) Polifosforan sodowy (wcześniej E450 c(i))
    E452 (ii) Polifosforan potasowy (wcześniej E450(ii))
    E452 (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy
    E452 (iv) Polifosforan wapnia (również E544)
    E452 (v) Polifosforan amonowy (wcześniej E450c(i))
    Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego. Używane jako substancje maskujące jony (wiążą metale), stabilizatory i emulgatory. Również jako substancje wiążące wodę podczas procesów przetwórczych i przechowywania. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany-łącznie). Efekty uboczne nie występują, jeśli stosowane w żywności. Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

    E 460 - celuloza -  jest to polisacharyd będący podstawowym składnikiem drewna i roślin. Na skalę przemysłową jest pozyskiwana z drewna. Ma wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Celuloza jest związkiem nierozpuszczalnym, ale ulega fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Z tych powodów nie powinna zawierać tego związku żywność dla dzieci, które są odstawiane od piersi.

    E 461 - metyloceluloza - jest wytwarzana z celulozy, podstawowego polisacharydu wchodzącego w skład drewna i roślin. Na salę przemysłową pozyskiwana z drewna i chemicznie metylowana. Ma wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Metyloceluloza jest związkiem częściowo nierozpuszczalnym, ale ulega fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę.

    E 462 - Etyloceluloza - jest wytwarzana z celulozy, podstawowego polisacharydu wchodzącego w skład drewna i roślin. Na salę przemysłową pozyskiwana z drewna i chemicznie etylowana. Ma wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Nie jest dozwolona do stosowania jako emulgator w UE. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Etyloceluloza jest związkiem nierozpuszczalnym, ale ulega fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę.

    E 463 - Hydroksypropyloceluloza - jest wytwarzana z celulozy, podstawowego polisacharydu wchodzącego w skład drewna i roślin. Na salę przemysłową pozyskiwana z drewna i poddawana odpowiednim procesom chemicznym. Ma wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Podobna do celulozy, ale lepiej rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Hydroksypropyloceluloza jest związkiem rozpuszczalnym i może ulegać fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę.

    E 464 - hydroksypropylometyloceluloza - jest wytwarzana z celulozy, podstawowego polisacharydu wchodzącego w skład drewna i roślin. Na salę przemysłową pozyskiwana z drewna i poddawana odpowiednim procesom chemicznym. Ma wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Podobna do celulozy, ale lepiej rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Hydroksypropyloceluloza jest związkiem rozpuszczalnym i może ulegać fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę.

    E 465 - Etylometyloceluloza - jest wytwarzana z celulozy, podstawowego polisacharydu wchodzącego w skład drewna i roślin. Na salę przemysłową pozyskiwana z drewna i poddawana odpowiednim procesom chemicznym. Ma wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Podobna do celulozy, ale lepiej rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Hydroksypropyloceluloza jest związkiem rozpuszczalnym i może ulegać fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę.

    E 466 - Karboksylmetyloceluloza (sól sodowa karboksymetylocelulozy ) - jest wytwarzana z celulozy, podstawowego polisacharydu wchodzącego w skład drewna i roślin. Na salę przemysłową pozyskiwana z drewna i poddawana odpowiednim procesom chemicznym. Ma wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Podobna do celulozy, ale bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Tam, gdzie możemy go znaleźć to wyroby cukiernicze, zupy w proszku, serki topione, lody. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Karboksylmetyloceluloza jest związkiem rozpuszczalnym i może ulegać fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę. Nieznacznie obniża poziom cholesterolu we krwi.

    E 470 Sole kwasów tłuszczowych
    E470a (i) Sole sodowe kwasów tłuszczowych
    E470a (ii) Sole potasowe kwasów tłuszczowych
    E470a (iii) Sole wapniowe kwasów tłuszczowych
    E470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych
    Sole naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale również pochodzenia zwierzęcego. Kwasy są mieszaniną kwasu stearynowego, oleinowego, palmitynowego i mirystynowego. Stosuje się je jako emulgatory i stabilizatory. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne są nieznane. Organizm metabolizuje je tak jak każdy inny tłuszcz.  

    E 471 - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - są to syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale także z tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego. Stosuje się je jako emulgatory i stabilizatory. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone. Efekty uboczne są nieznane. Organizm metabolizuje je jak każdy inny tłuszcz. Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

    E 472a, b, c, d - E 471 - dodatkowo estryfikowane kwasem octowym/mlekowym/cytrynowym/winowym - estry syntetycznych tłuszczów, wytwarzanych z glicerolu, naturalnych kwasów tłuszczowych i kwasów organicznych (octowego, mlekowego, winowego, cytrynowego). Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale również tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego naturalnego tłuszczu, estryfikowanego naturalnym kwasem. Stosuje się je jako emulgatory i stabilizatory. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostalo określone, poza dopuszczalną dawką dla kwasu winowego (E472d-f) wynoszącą 30 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych brak. Substancja jest najpierw trawiona do pojedynczych kwasów i tłuszczów. Organizm metabolizuje wszystkie składniki w ten sam sposób jak naturalne kwasy i tłuszcze. Substancje wchodzące w skład E472 są wytwarzane przez organizm w sposób naturalny, podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.  

    E 472e - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem acetylo- lub diacetylowinowym - estry sacharozy i syntetycznych tłuszczów, wytwarzanych z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe są zazwyczaj pochodzenia roślinnego, ale są stosowane także tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego naturalnego tłuszczu estryfikowanego sacharozą. Stosowane jako emulgatory i stabilizatory. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 16 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych brak. Produkt jest najpierw trawiony do cukrów i tłuszczów. Organizm rozkłada wszystkie składniki tak jak cukier i tłuszcze. Substancje wchodzące w skład E473 są wytwarzane przez organizm w sposób naturalny, podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

    E 474 - Sacharoglicerydy - estry cukrów i tłuszczów, wytwarzane z cukru i naturalnych tłuszczów. Zwykle stosuje się tłuszcze pochodzenia roślinnego, ale zdarza się wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji. Stosowane jakoi stabilizatory i emulgatory.Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 16 mg/kg masy ciała.Efektów ubocznych brak. Substancja jest rozkładana do cukrów i tłuszczów. Organizm metabolizuje wszystkie składniki E474 tak samo jak cukier i tłuszcz.

    E 475 - Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu - Połączenie poliglicerolu i naturalnych tłuszczów. Normalny tłuszcz zawiera cząsteczkę glicerolu i kwas tłuszczowy i do nich dołączony jest dodatkowy glicerol. Zwykle stosuje się tłuszcze pochodzenia roślinnego, ale zdarza się wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji.  Jest to związek stosowany jako emulgator i stabilizator przy wyrobach piekarniczych.Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych brak. Organizm metabolizuje wszystkie składniki tak samo jak naturalny tłuszcz.

    E 476 - Polirycynoleinian poliglicerolu - Połączenie poliglicerolu i olejku rycynowego (otrzymywany z drzewa Ricinus sp. ) . Naturalny tłuszcz zawiera glicerol i kwasy tłuszczowe i do nich dołączony jest dodatkowy glicerol. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji. Stosowany jako emulgator i stabilizator przy wyrobach piekarniczych.Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 7,5 mg/kg masy ciała. Brak efektów ubocznych.

    E 477 - Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego - Połączenie propanediolu i naturalnych tłuszczów. Naturalny tłuszcz zawiera glicerol i kwasy tłuszczowe. W E477, w miejsce glicerolu podstawiony został propanediol. Zwykle stosuje się tłuszcze pochodzenia roślinnego, ale zdarza się wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji. Stosowany jako emulgator i stabilizator w wyrobach piekarniczych.Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi dla glikolu propylenowego maksymalnie 25 mg/kg masy ciała. Oba składniki E477 występują naturalnie w organizmie i tam ulegają rozkładowi. Wysokie stężenia glikolu propylenowego u wrażliwych osób mogą wywołać egzemę, choć zwykle powodem dolegliwości nie jest żywność.

    E 478 - Mieszanina glicerolu oraz kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowymi i glikolu propylenowego - Połączenie kwasu mlekowego, glicerolu, propanediolu i naturalnych tłuszczów. Normalny tłuszcz zawiera glicerol i kwasy tłuszczowe, w miejsce glicerolu podstawiony został propanediol. Tłuszcze są zwykle pochodzenia roślinnego, ale zdarza się wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji. Stosuje się emulgator i stabilizator w wyrobach piekarniczych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała glikolu propylenowego. Wszystkie składniki naturalnie występują w organizmie i ulegają rozkładowi w sposób naturalny. Wysokie stężenia glikolu propylenowego u wrażliwych osób mogą wywołać egzemę, choć zwykle powodem dolegliwości nie jest żywność.

    E 479 - Estryfikowany olej sojowy - Produkowany przez podgrzewanie oleju sojowego w obecności wolnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe są zwykle pochodzenia roślinnego, ale zdarza się wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji. Stosuje się jako emulgatory i stabilizatory. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 30 mg/kg masy ciała. Substancja ta jest tłuszczem i jest metabolizowana w normalny sposób.

    E 480 - Dioktylosulfobursztynian sodowy - wytwarzany na drodze syntezy chemicznej. Stosuje się jako emulgator w wyrobach piekarniczych, ale głównie stosowany w preparatach farmaceutycznych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 2.5 mg/kg masy ciała. Może działać jak środek przeczyszczający.

    E 481 - Stearyoilomleczan sodu - połączenie kwasu stearynowego i mlekowego tworzy mieszaninę kilku składników. Kwas stearynowy może pochodzić ze źródeł roślinnych lub zwierzęcych, choć w praktyce prawie zawsze stosowany jest olej roślinny. Stosuje się go jako emulgator i stabilizator w wyrobach piekarniczych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 20 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych brak. Zarówno kwas mlekowy jak i stearynowy to naturalne produkty metabolizmu człowieka.

    E 482 - Stearyoilomleczan wapnia - polączenie wapnia, kwasu stearynowego i mlekowego, tworzy mieszaninę kilku składników. Kwas stearynowy może pochodzić ze źródeł roślinnych lub zwierzęcych, choć w praktyce prawie zawsze stosowany jest olej roślinny. Stosuje się go jako emulgator i stabilizator w wyrobach piekarniczych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 20 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych brak, gdyż zarówno wapń, kwas mlekowy jak i stearynowy to naturalne produkty metabolizmu człowieka.

    E 483 - Winian stearylu - połączenie kwasu stearynowego i winowego tworzy mieszaninę kilku składników. Kwas stearynowy może pochodzić ze źródeł roślinnych lub zwierzęcych, choć w praktyce prawie zawsze stosowany jest olej roślinny.  Stosuje się go jako emulgator i stabilizator w wyrobach piekarniczych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 20 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych brak, gdyż  kwas stearynowy i winowy to naturalne produkty ludzkiego metabolizmu

    E 484 - Cytrynian stearylu - połączenie kwasu stearynowego i cytrynowego tworzy mieszaninę kilku składników. Kwas stearynowy może pochodzić ze źródeł roślinnych lub zwierzęcych, choć w praktyce prawie zawsze stosowany jest olej roślinny. Stosuje się go jako emulgator i stabilizator w wyrobach piekarniczych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 50 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych brak, gdyż zarówno kwas stearynowy i cytrynowy to naturalne produkty metabolizmu człowieka.

    E 490 - Glikol propylenowy - jest to syntetyczny związek na bazie ropy naftowej, wytworzony z propylenu. Używany jest jako rozpuszczalnik dla olejków aromatycznych i przeciwutleniaczy. Jego dopuszczalne dzienne spożycie to 25 mg/kg masy ciała. Jest on rozkładany do kwasu octowego i kwasu pirogronowego będących naturalnymi składnikami ciała człowieka. Po spożyciu dużych ilości, ponad te stosowane w żywności, wywołuje egzemę

    E 491 - Monostearynian sorbitolu - wytwarzany jest z sorbitolu i kwasu stearynowego - kwasu tłuszczowego otrzymywanego z olejów roślinnych bądź zwierzęcych. Stosuje się go jako emulgator i stabilizator. Jego dopuszczalne dzienne spożycie to 25 mg/kg masy ciała. Jest on rozkładany do sorbitolu i kwasu stearynowgo i oba związki są metabolizowane przez organizm człowieka bez efektów ubocznych.

    E 492 - Tristearynian sorbitolu - wytwarzany jest z sorbitolu i kwasu stearynowego - kwasu tłuszczowego otrzymywanego z olejów roślinnych bądź zwierzęcych. Używany jest jako emulgator i stabilizator. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 25 mg/kg masy ciała. Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu stearynowgo i oba związki są metabolizowane przez organizm człowieka bez efektów ubocznych.

    E 493 - Monolaurynian sorbitolu - wytwarzany z sorbitolu i kwasu laurynowego - kwasu tłuszczowego otrzymywanego z olejów roślinnych bądź zwierzęcych. Stosowany jako emulgator i stabilizator. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 25 mg/kg masy ciała. Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu laurynowego i oba związki są metabolizowane przez organizm człowieka bez efektów ubocznych.

    E 494 - Monooleinian sorbitolu - wytwarzany z sorbitolu i kwasu oleinowego - kwasu tłuszczowego otrzymywanego z olejów roślinnych bądź zwierzęcych. Stosowany jest jako emulgator i stabilizator. Dopuszczalne dzienne spożycie to maksymalnie 25 mg/kg masy ciała. Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu oleinowego i oba związki są metabolizowane przez organizm człowieka bez efektów ubocznych.

    E 495 - Monopalmitynian sorbitolu - wytwarzany jest z sorbitolu i kwasu palmitynowego - kwasu tłuszczowego otrzymywanego z olejów roślinnych bądź zwierzęcych. Używany jest jako emulgator i stabilizator. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 25 mg/kg masy ciała. Jest rozkładany do sorbitolu i kwasu palmitynowy i oba związki są metabolizowane przez organizm człowieka bez efektów ubocznych.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie