Niebawem rusza Jarmark Ekologiczny na pl. Solnym we Wrocławiu (24 września – 3 października) a na nim moc wystawców z produktami lokalnymi, ekologicznymi oraz wytworzonymi w sposób przyjazny dla człowieka i środowiska.
W kolejnych dniach będziemy prezentowali poszczególnych wystawców i ciekawe produkty spożywcze jakie będą mieli w ofercie podczas jesiennej edycji imprezy.
Pierwsza odsłona dotyczy nowego produktu Piekarni Familijnej z Doliny Baryczy – chleba żytniego.
Przy tworzeniu jego receptury odwołano się do starych polskich tradycji. W efekcie powstał chleb żytni, przy wypieku którego nie użyto drożdży. Zawiera on w sobie bogactwo związków organicznych, które regulują pracę przewodu pokarmowego. Zmniejszenie ilości soli przyczynia się do spadku poziomu zagrożenia nadciśnieniem czy miażdżycą. Dodatkowo dzięki naturalnemu ukwaszeniu mąki żytniej wyrób przyciąga do siebie aromatycznym kwaskowym smakiem i zapachem.
Mąka żytnia oraz płatki i nasiona, którymi posypany jest chleb, są bogatym źródłem minerałów i błonnika. Ten ostatni ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie oraz wspomaga odchudzanie. Chleb żytni bez drożdży polecamy wszystkim, którzy preferują pieczywo żytnie, cenią sobie jego smak i chcą zadbać o prawidłowe żywienie.