RYŻ Z SUROWÄ„ DYNIÄ„ LUB JABŁKAMI
Składniki:
200 g ryżu, 3 razy tyle mleka, ile wynosi objętość ryżu, 500 g dyni lub 400 g jabłek, 20 g skórki pomarańczowej lub cynamonu, sól, cukier.
Przygotowanie:
Ryż przebrać, opłukać starannie w dużej ilości zimnej wody, zalać wrzącym mlekiem, dodać do smaku sól i cukier, gotować powoli pod przykryciem na płytce ok. 30–40 min. Obraną dynię lub jabłka opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, przyprawić cukrem oraz cynamonem lub skórką pomarańczową. Rozklejony ryż ostudzić, układać na okrągłym półmisku warstwami na przemian z jabłkami; na wierzch dać warstwę ryżu. Wyrównać wierzch i boki, zastudzić. Przed wydaniem posypać cukrem z cynamonem, osobno podać bitą śmietanę. Można też przekładać ryż zmiażdżonymi poziomkami lub truskawkami. Do ryżu z dynią można podać syrop malinowy. Ryż można też ugotować w dużej ilości wody jak makaron.