przepisy, Obiadowo
    fotka

    Gazpacho
    19 sierpnia 2010

    Gazpacho w wersji polskiej

    Gazpacho:

    2 kg pomidorów

    4 cebule białe

    3 papryki - najlepiej 2 czerwone i 1 żółtą

    ok.6 ząbków czosnku

    4-5 ogórków małosolnych

    Przyprawy: pieprz ziołowy, świeży tymianek, majeranek, ostra papryka

    Grzanki:

    chleb wieloziarnisty (najlepiej czerstwy)

    oliwa z oliwek

    przyprawy ziołowe (miks, może być np.przyprawa prowansalska)

     

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Odłożyć ok.5 na bok, pozostałe zmiksować wraz z czerwoną papryką (2 sztuki), cebulą drobno pokrojoną oraz czosnkiem.

    Dodać przyprawy, wymieszać.

    Odłożone pomidory, żółtą paprykę oraz ogórki małosolne pokroić w drobną kostkę dodać do zmiksowanych warzyw.

    Wymieszać. Posypać świeżymi ziołami (tymianek, majeranek). Włożyć do lodówki na ok.1h

    Dopiero po tym jak zupa odleżakuje w lodówce, należy ją skosztować i jeśli potrzeba jeszcze przyprawić.

    W hiszpańskiej wersji dodaje się również do smaku odrobinę octu (np. z jabłek, bądz winnego)

    Serwować z grzankami i czarnymi oliwkami.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie