Gazpacho:
2 kg pomidorów
4 cebule białe
3 papryki - najlepiej 2 czerwone i 1 żółtą
ok.6 ząbków czosnku
4-5 ogórków małosolnych
Przyprawy: pieprz ziołowy, świeży tymianek, majeranek, ostra papryka
Grzanki:
chleb wieloziarnisty (najlepiej czerstwy)
oliwa z oliwek
przyprawy ziołowe (miks, może być np.przyprawa prowansalska)
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Odłożyć ok.5 na bok, pozostałe zmiksować wraz z czerwoną papryką (2 sztuki), cebulą drobno pokrojoną oraz czosnkiem.
Dodać przyprawy, wymieszać.
Odłożone pomidory, żółtą paprykę oraz ogórki małosolne pokroić w drobną kostkę dodać do zmiksowanych warzyw.
Wymieszać. Posypać świeżymi ziołami (tymianek, majeranek). Włożyć do lodówki na ok.1h
Dopiero po tym jak zupa odleżakuje w lodówce, należy ją skosztować i jeśli potrzeba jeszcze przyprawić.
W hiszpańskiej wersji dodaje się również do smaku odrobinę octu (np. z jabłek, bądz winnego)
Serwować z grzankami i czarnymi oliwkami.