"SZPINAK” Z KOMOSY I POKRZYWY
Składniki:
-0,5 kg komosy
-0,5 kg pokrzywy
-¾ szklanki mleka
-1/2 szklanki śmietany
-1 łyżka mąki
-odrobina oleju
-sól
-pieprz czarny mielony
-3 ząbki czosnku
-10 dag tartego żółtego sera
-4 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszka i koperek)
Liście komosy i pokrzywy opłukać , osaczyć i zblanszować w osolonym wrzątku, dokładnie odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać przesiana mąkę, wymieszać bez rumienienia, rozprowadzić mlekiem, stale mieszając. Dodać śmietanę i starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać lebiodę z pokrzywą, dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać. Wyłożyć na salaterkę, obsypać posiekaną zieleniną. Podawać jako jarzynkę z pieczywem lub z ziemniakami.
(źródło: ”Polski zielnik kulinarny”- B.A.Podgórscy)