przepisy, Obiadowo
    fotka

    "Szpinak" z komosy i pokrzywy

    "SZPINAK” Z KOMOSY I POKRZYWY

    Składniki:
    -0,5 kg komosy
    -0,5 kg pokrzywy
    -¾ szklanki mleka
    -1/2 szklanki śmietany
    -1 łyżka mąki
    -odrobina oleju
    -sól
    -pieprz czarny mielony
    -3 ząbki czosnku
    -10 dag tartego żółtego sera
    -4 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszka i koperek)

    Liście komosy i pokrzywy opłukać , osaczyć i zblanszować w osolonym wrzątku, dokładnie odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać przesiana mąkę, wymieszać bez rumienienia, rozprowadzić mlekiem, stale mieszając. Dodać śmietanę i starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać lebiodę z pokrzywą, dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać. Wyłożyć na salaterkę, obsypać posiekaną zieleniną. Podawać jako jarzynkę z pieczywem lub z ziemniakami.

    (źródło: ”Polski zielnik kulinarny”- B.A.Podgórscy)

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie