przepisy, Desery
    fotka

    MUS Z JABŁEK I DYNI

    Składniki:

    500 g jabłek, 250 g dyni, 60–100 g cukru, 3 białka, 10 g żelatyny w proszku.

    Przygotowanie:

    Jabłka umyć, upiec lub rozgotować pokrojone na cząstki, przetrzeć. Dynię umyć, obrać usunąć pestki, pokroić, zalać małą ilością wody, rozgotować, a następnie przetrzeć. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przecier z jabłek i dyni połączyć z pianą i rozpuszczoną żelatyną, lekko ubijać, aż zacznie gęstnieć. Mus wyłożyć do salaterki, kompotierek lub pucharków, zastudzić. Podawać sam lub z dodatkiem świeżych czy też smażonych owoców.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie