przepisy, Desery
    fotka

    PARFAIT DYNIOWE

    Składniki:

    300 g dyni (np. Hokkaido), 250 g śmietany kremowej, 100 g miodu, 1–2 laski wanilii, 50 g ciasteczek migdałowych (amaretti).

    Przygotowanie:

    Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ. Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie. Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić. Masę zmiksować i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.

    Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie