przepisy, Desery
    fotka

    SŁODKI SUFLET Z DYNI

    SŁODKI SUFLET Z DYNI

    Składniki:

    500 g dyni pokrajanej w kostkę, 1/8 l mleka, 2 łyżki mąki, 1 czubata łyżka miękkiego masła, 2 czubate łyżki cukru, 2 jaja (białka i żółtka), skórka starta z 1 cytryny, masło do wysmarowania formy, 50 g płatków migdałowych.


    Przygotowanie:

    Dynię ugotować w małej ilości wody do miękkości (10–20 min, zależnie od odmiany). Dobrze odcedzić. Przełożyć do miski, wymieszać z mlekiem. Posypać mąką i wszystko dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i skórką cytrynową na puszysta masę, wymieszać z dynią. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Formę wysmarować masłem i wlać do niej masę. Posypać płatkami migdałów, piec ok. 20 min w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min pozostawić w wyłączonym piekarniku.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie