przepisy, Desery
    fotka

    Budyń z dyni

    BUDYŃ Z DYNI

    Składniki:

    500 g dyni, 20 g masła lub margaryny, 50 g bułki tartej, 60–80 g cukru pudru, 3 jaja, 1/2 cytryny, 10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy.


    Przygotowanie:

    Formę budyniową lub wyższy rondelek z dopasowaną pokrywką wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Nastawić wodę w rondlu z dopasowaną pokrywą. Dynię umyć, obrać, pokroić na kawałki, rozgotować, przetrzeć lub zmiksować. Masło utrzeć z żółtkami, wsypując stopniowo cukier, a następnie również stopniowo dodać dynię, bułkę tartą, białka ubite na sztywna pianę oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do formy, przykryć, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować 45–60 min. Ugotowany budyń lekko przestudzić, okroić nożem brzegi i wyłożyć na podłożony pod formę ogrzany półmisek.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie