Zielononóżka kuropatwiana jest starą polską rasą kur, znaną od kilkuset lat. W czasie 200-letnich zaborów kury te były w Galicji synonimem polskości. Gospodarz, pielęgnujący w swojej zagrodzie te kury, wyrażał w ten sposób patriotyzm, przywiązanie do polskiej tradycji i kultury. Po odzyskaniu niepodległości rasa ta urosła do rangi rasy “kultowej”, potwierdzającej odrębność polskiej kultury rolnej. Do lat 60-tych były utrzymywane w gospodarstwach na terenie całej Polski.
Obecnie jednak zielononóżki należą do zwierząt gospodarskich zagrożonych wyginięciem. W latach 70-tych, w okresie rozwoju wielkich ferm drobiu, zielononóżki straciły swoje znaczenie ze względu na brak dostosowania do masowej hodowli w zamkniętych i zagęszczonych kurnikach. W końcu pozostało ich tylko około 1000 sztuk, ocalonych w hodowlach zachowawczych, które prowadzi się w celu zachowania tej rasy dla dobra przyszłych pokoleń. Rok temu ich hodowlę rozpoczęto również w gospodarstwie ekologicznym „Folwark Polski”, znajdującym się we wsi Poręby, na terenie Parku Krajobrazowego „Dolina Baryczy”.
Osobliwe jest jajo zielononóżki. Charakteryzuje się obniżoną zawartością cholesterolu, średnio o 30% w porównaniu do innych jaj, i wyjątkową smakowitością. Jaja te produkowane są w warunkach naturalnych, bo zgodnie ze swoją naturą zielononóżki przez cały rok korzystają z wybiegów i naturalnych pastwisk. W gospodarstwie „Folwark Polski” dodatkowo są one karmione wyłącznie ziarnem zbóż, roślin motylkowych i oleistych (siemię lniane, słonecznik) pochodzących z upraw ekologicznych. Kury śpią na grzędach i... są szczęśliwe, bo mają koguty!
Można zamówić jaja od kur Zielononóżek u EKO-SKLEPIE