przepisy, Desery
    fotka

    BUŁGARSKI DESER DYNIOWY

    Składniki:

    1 kg pieczonej dyni, 1 l mleka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki maki ziemniaczanej, 3 białka.

    Przygotowanie:

    Ucieramy pieczoną dynię z mlekiem i 2/3 szklanki cukru. Gotujemy wszystko na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą wcześniej zmieszaliśmy z zimnym mlekiem lub chłodną wodą. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia i dodajemy białka ubite na sztywną pianę z resztą cukru. Podajemy deser w miseczkach.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie