 DESER Z DYNI
Składniki:
1 dynia (ok. 1,5 kg), 70 g ryżu, 2 łyżki masła, 200 g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta), 40 g rodzynek, 70 g śliwek suszonych, 30 g cukru, szczypta mielonego cynamonu, sól.
Przygotowanie:
Dynię opłukać, ostrym nożem ściąć czubek, wyjąć łyżką miąższ wraz z pestkami. Jeszcze raz umyć. Miąższ (bez pestek) drobno posiekać, dodać ugotowany na sypko ryż. Rodzynki i śliwki namoczyć. Następnie śliwki wydrylować, pokrajać w paseczki, wrzucić do nadzienia, dodać pokrajane w słupki jabłka, rodzynki, cukier, cynamon i sól. Dobrze wymieszać. Dynię napełnić nadzieniem, przykryć ściętym czubkiem. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Zapiec. Podawać polaną stopionym masłem.
|
|
|
|
|
|