przepisy, Desery
    fotka

    DYNIA Z RYŻEM I RODZYNKAMI

    Składniki:

    500 g dyni, 1 szklanka ryżu, 1/2 szklanki mleka, 2–3 łyżki cukru, 100 g masła, 70 g rodzynek, sól.

    Przygotowanie:

    Dynię obrać, pokrajać na małe kawałki, wrzucić do rondla, zalać gorącą wodą (1/2 szklanki). Przykryć i gotować 15 min. Następnie dodać mleko, ugotowany ryż, połowę masła, sól i cukier. Gotować jeszcze 10–15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na patelni stopić resztę masła, wrzucić przebrane i umyte rodzynki. Gdy napęcznieją, przełożyć do rondla z dynią. Wymieszać i podawać na gorąco.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie