przepisy, Desery
    fotka

    KISIEL Z DYNI

    Składniki:

    400 g dyni, 0,5 l mleka, ok. 80 g cukru, 50 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli, wanilia, sok porzeczkowy lub malinowy do polania.

    Przygotowanie:

    Dynię obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną w 1/8 l zimnego mleka, połączyć z resztą gorącego mleka, mieszając zagotować. Dodać wanilię, szczyptę soli, cukier do smaku, wymieszać ze startą dynią. Wylać do zwilżonej salaterki, zastudzić. Podawać z syropem porzeczkowym lub malinowym, gdyż sam kisiel byłby mdły.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie