 KISIEL Z MLEKA I DYNI
Składniki:
1/4 kg dyni, 3/4 l (3 szklanki) mleka, 40–60 g cukru, 1/2 torebki cukru waniliowego, 30 g mąki ziemniaczanej, 3–4 łyżki słodzonego soku porzeczkowego lub wiśniowego.
Przygotowanie:
Dynię oczyścić, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Część mleka (2 2/3 szklanki) zagotować z cukrem, połączyć ze startą dynią i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostałym przegotowanym, zimnym mlekiem, wlać do gorącego mleka z dynią, zagotować, dokładnie mieszając. Gorący kisiel wlać do opłukanej salaterki lub kompotierek, ostudzić. Podawać polany sokiem owocowym lub z dodatkiem konfitury czy świeżych owoców jagodowych.
|
|
|
|
|
|