przepisy, Desery
    fotka

    KISIEL Z MLEKA I DYNI

    Składniki:

    1/4 kg dyni, 3/4 l (3 szklanki) mleka, 40–60 g cukru, 1/2 torebki cukru waniliowego, 30 g mąki ziemniaczanej, 3–4 łyżki słodzonego soku porzeczkowego lub wiśniowego.

    Przygotowanie:

    Dynię oczyścić, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Część mleka (2 2/3 szklanki) zagotować z cukrem, połączyć ze startą dynią i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostałym przegotowanym, zimnym mlekiem, wlać do gorącego mleka z dynią, zagotować, dokładnie mieszając. Gorący kisiel wlać do opłukanej salaterki lub kompotierek, ostudzić. Podawać polany sokiem owocowym lub z dodatkiem konfitury czy świeżych owoców jagodowych.

      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie