Składniki:
500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę, 150 g suszonych moreli, 200 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków, szczypta sproszkowanego kardamonu, 2 łyżeczki miodu, 200 ml śmietany, 50 g płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Morele drobno pokroić i przez 10 min gotować w soku jabłkowym na małym ogniu. W tym czasie umyć dynię, pokroić na części i usunąć pestki. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Miąższ pokroić w kostkę i odważyć 500 g. Wyjąć z garnka mniej więcej połowę moreli i odstawić. Włożyć dynię, dusić ok. 15 min do miękkości, następnie zawartość garnka zmiksować. Dodać przyprawy, miód i kawałeczki moreli. Odstawić na 20–30 min do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ostudzonym purée. Płatki migdałowe można uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozsypać na powierzchni deseru.