Produkty, warzywa i owoce
    fotka

    Por 1,5żł/sztuka

    Por (Allium porrum L.) - gatunek rośliny dwuletniej z rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu. Jest także jednym z symboli narodowych Walii.

    Charakterystyka:

    Łodyga
    Jest bardzo skrócona - tworzy tzw. piętkę.

    Liście
    Płaskie i wydłużone.

    Kwiaty
    W drugim roku wegetacji wyrastają wysokie nawet na 2 m pędy kwiatostanowe wydające białe lub białoróżowe kwiaty zebrane w baldachy.

    Owoce
    Nasiona czarne, pomarszczone 350-400 szt./g.

    System korzeniowy
    Wiązkowy, silnie rozwinięty, większość korzeni sięga 20 cm w głąb gleby, niektóre nawet 125 cm.

    Wymagania

    • Por nie ma dużych wymagań cieplnych - kiełkuje już przy 3-4°C; optimum temperatury wynosi 15-20°C. Wytrzymuje temperaturę nawet -15°C.

    • Ma duże wymagania wodne - jest szczególnie wrażliwy na suszę w czasie kiełkowania. Lubi wilgotne powietrze i stanowiska słoneczne.

    • Uprawia się go najczęściej w drugim roku po oborniku.

     

    Por będzie dostępny do 20 sierpnia

    Cena za por to 1,5zł za sztuke.

       
      • bieżący artykuł
      • komentarze do artykułu
      • inne artykuły z tej kategorii
      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie