Produkty, warzywa i owoce
    fotka

    Rukola 3zł/pęczek

    Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa Mill., Eruca vesicaria) - gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz w Azji wschodniej.

    Charakterystyka:

    Łodyga
    Dorasta do około 75 cm.

    Liście
    Lirowato-pierzastodzielne, ciemnozielone

    Kwiaty
    Zebrane w szczytowe kwiatostany, o bladożółtych kwiatach z ciemnofioletowymi żyłkami.

    Owoce
    Wydłużone łuszczyny, spiczasto zakończone. Nasiona są okrągłe, ciemnobrązowe, o średnicy około 1,5 mm.

    Zastosowanie:

    • Warzywo - liście spożywane mogą być jako warzywo, jest to także roślina przyprawowa.

    • Sztuka kulinarna: w kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywana jest w charakterze sałatki. Ma silny, aromatyczny, orzechowo-pieprzowy smak. Dobrze nadaje się jako zaostrzający dodatek do mdłych owoców morza, awokado, mozzarelli.

    Rukola będzie dostępna do 20 sierpnia

    Cena za pęczek rukoli to 3 zł

       
      • bieżący artykuł
      • komentarze do artykułu
      • inne artykuły z tej kategorii
      Serwis powstał dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej i Budżetu Państwa w ramach Programu Phare 2003 PL2003/004-379.01.01Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwojuZa treść serwisu odpowiada Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskie